Pychotki

Uwielbiam zdrowe jedzenie: warzywa, pełne zboża, strączki, owoce. Zazwyczaj unikam cukru i nabiału, ale czasami tęsknię za smakami dzieciństwa.
Dzisiaj jedliśmy smakowite posiłki. Czasami, kiedy lodówka jest prawie pusta, można zajrzeć do szafek w poszukiwaniu skarbów.
Na śniadanie jedliśmy kaszę jaglaną z sosem sojowym (mój mąż zazwyczaj jada płatki z mlekiem). Na drugie śniadanie francuskie tosty (dzieci), na obiad ziemniaki z koperkiem, groszek i ciecierzyca, a na deser drożdżówki z serem. Znalazłam przepis na blogu:

http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Drozdzowki-z-serem-przepis-II.html

Oto przepis skopiowany ze bloga mojewypieki.blox.pl:

Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g sera twarogowego
  • starta skórka z cytryny, jeśli lubicie

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 – 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 – 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC.

Zdjęcie zrobione, bułeczki w większości pożarte. Fota później.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s