Uwielbiam masą solną. Jest tania i prosta w użyciu.
Podstawowy przepis:
2 szklanki mąki
1 szklanka soli
1 szklanka wody
Opcjonalnie:
1 łyżka oleju roślinnego (ułatwia wyrabianie ciasta)
1 łyżka kleju do tapet (sprawia, że masa jest bardziej elastyczna)
1 łyżka soku z cytryny (utwardza gotowy produkt)
Wymieszaj mąkę sól i wszystkie albo jakikolwiek z dodatkowych składników (nie trzeba ich dodawać) w misce i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masa jest zbyt kleista, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha – więcej wody. Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj masę na płaskiej powierzchni około 10 minut. Przed rozpoczęciem lepienia zostaw masę na 20 minut. Masa może być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku albo owinięta w plastikową folię do tygodnia. Pamiętaj, jeśli masą będą się bawić małe dzieci, nie dodawaj kleju do tapet.
Suszenie:
Modele mogą być suszone na powietrzu albo pieczone w piekarniku.
Przez pierwsze 30 minut najlepiej jest suszyć w temperaturze 50C i po tym czasie można ją zwiększyć do 100C. Czas suszenia zależy od wielkości i grubości modelu. Przeciętnie czas suszenia na powietrzu wynosi około 30-48 godzin, podczas gdy czas suszenia w piekarniku powinien skrócić się do kilku godzin (co wcale nie jest regułą jak się przekonałam).