Masa solna

Uwielbiam masą solną. Jest tania i prosta w użyciu.

Podstawowy przepis:

2 szklanki mąki

1 szklanka soli

1 szklanka wody

Opcjonalnie:

1 łyżka oleju roślinnego (ułatwia wyrabianie ciasta)

1 łyżka kleju do tapet (sprawia, że masa jest bardziej elastyczna)

1 łyżka soku z cytryny (utwardza gotowy produkt)

Wymieszaj mąkę sól i wszystkie albo jakikolwiek z dodatkowych składników (nie trzeba ich dodawać) w misce i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masa jest zbyt kleista, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt sucha – więcej wody. Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj masę na płaskiej powierzchni około 10 minut. Przed rozpoczęciem lepienia zostaw masę na 20 minut. Masa może być przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku albo owinięta w plastikową folię do tygodnia. Pamiętaj, jeśli masą będą się bawić małe dzieci, nie dodawaj kleju do tapet.

Suszenie:

Modele mogą być suszone na powietrzu albo pieczone w piekarniku.

Przez pierwsze 30 minut najlepiej jest suszyć w temperaturze 50C i po tym czasie można  ją zwiększyć do 100C. Czas suszenia zależy od wielkości i grubości modelu. Przeciętnie czas suszenia na powietrzu  wynosi około 30-48 godzin, podczas gdy czas suszenia w piekarniku powinien skrócić się do kilku godzin (co wcale nie jest regułą jak się przekonałam).

Anioł włoski

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s