Proso

Proso jest jednym z najstarszych i najzdrowszych zbóż. Pochodzi z Azji, w której było uprawiane już 7000 lat temu.

Jak pisze Paul Pitchford w swojej książce „Odżywianie dla zdrowia”:

„Właściwości lecznicze:

Natura termiczna ochładzająca; smak słodki i słony, działanie moczopędne, wzmacnia nerki, wpływa korzystnie na żołądek i  śledzionę – trzustkę; odbudowuje płyny Yin; nawilża suchość; działa alkalizująco – równoważy nadkwasotę, odświeża oddech poprzez wstrzymywanie rozwoju bakterii w ustach; charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów; jest również bogate w krzem; zapobiega poronieniom; działa przeciwgrzybiczo – jest jednym z najlepszych zbóż dla cierpiących na drożdżycę (zakażenie Candida albicans).

Pomocne także podczas biegunki (uprażone przed gotowaniem), przy wymiotach (zupa lub kleik congee z kaszy jaglanej), przy niestrawności czy cukrzycy. Łagodzi poranne mdłości – jedzone regularnie w postaci zupy lub kleiku z kaszy jaglanej. Proso, z którego wytwarza się kaszę jaglaną, znane jest jako „królowa zbóż”.

Ze względu na alkaliczną naturę proso często gotuję się bez soli lub tylko z jej odrobiną. Kiełki prosa mogą być stosowane w zastoju trawienia spowodowane niestrawioną skrobią i w celu uregulowania laktacji. Wykorzystuje się je również w podobnych przypadkach co kiełki ryżowe.

Uwaga: Prosa nie zaleca się osobom z oznakami poważnego osłabienia funkcji trawiennych, takimi jak wodnisty stolec.

Gotowane proso:

  • 1 filiżanka kaszy jaglanej, namoczonej
  • 3 filiżanki wody
  • kilka ziarenek soli morskiej

Wsyp kaszę i sól do garnka z wodą. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut lub 20 minut w szybkowarze. Wystarcza na 2 porcje.

Inna wersja: Przed gotowaniem podpraż kaszę w niewielkiej ilości oleju. aby otrzymać bardziej miękką kaszę, dodaj więcej wody.”

Polecam za równo książkę Paula Pitchford’a jak i kaszę jaglaną. W dzisiejszym zanieczyszczonym świecie, potrzebujemy zdrowego, pożywnego i uzdrawiającego pożywienia. Książka „Odżywianie dla zdrowia” jest pełna prostych i zdrowych przepisów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s