Kotleciki z kaszy jaglanej i ziemniaczków – smakowite :-)

Znalazłam ten przepis kilka lat temu na jednym z forów wege.

Potrzebujemy:

  • 2 filiżanki kaszy jaglanej
  • woda
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • odrobinę mąki razowej (można też użyć bułki tartej)
  • sól
  • pieprz
  • olej

Kaszę opłukać na sitku zimną wodą. Wrzucić do garnka i zalać 4 filiżankami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, powoli, aż woda wsiąknie w kaszę. Ziemniaki ugotować i utłuc na puree, cebule posiekać i udusić. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać troszkę oleju, soli i pieprzu. Uformować kotleciki i obtoczyć w mące. Piec w 180 C do zarumienienia się z obu stron. Można oczywiście usmażyć, dodać zioła, co kto lubi.

Na zdjęciu kotleciki obtoczone w bułce tartej i usmażone.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s