Śniadanko:-)
Ciepły czekoladowy krem z brązowego ryżu moje dzieci miały dziś na śniadanie:-)
Ugotowany ciepły brązowy ryż zmiksować z mlekiem roślinnym (albo krowim) – u mnie sojowe waniliowe i pokruszonymi kawałkami czekolady. Smacznego 🙂
Budyń z kaszy jaglanej jedliśmy kilka dni temu. Pyszny sposób, by przemycić tę wspaniałą, odżywczą kaszę.Bardzo prosty do przygotowania: miksujemy gorącą kaszę jaglaną z mleczkiem roślinnym bądź krowim, dodać agawę ewentualnie cukier. Udekorować migdałami, kawałkami czekolady, żurawiną (jak u mnie) czy orzechami i rodzynkami. Danie świetnie się sprawdza jako śniadanie, deser albo po prostu kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Można dodać wanilię i tym podobne dodatki.
Chlebek jest kupny, pasta domowa. Właściwie nie został przygotowany zgodnie z przepisem, np: opuściłam tahini i kmin rzymski. W skrócie ugotowaną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Można dodać zioła (u mnie koperek), pieczoną paprykę, bazylię i suszone pomidory, oliwki itp. Polecam. Doskonały jako pasta do kanapek, dip do warzyw itp.
Obiadowo:
Skład: sałata lodowa, tarta marchewka, świeży ogórek, drobno poszatkowana czerwona kapusta, sos z makiem (kupny).
Sałata rzymska, pomidory, groszek, papryka, sos (sos sojowy, miód, oliwa z oliwek, cytryna, czosnek).
Bardzo mi smakowała ta sałatka. Bardzo prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy: kukurydzę, ananas, żurawinę, paprykę, jabłko, seler naciowy, majonez.
Tym razem danie na ciepło. Brązowy ryż z groszkiem, słodką cebulą, pomidorami, papryką i natką pietruszki doprawiony solą i czosnkiem.
Mam słabość do dyni. Najbardziej lubię zupę z dyni. Przygotowuję ją na różne sposoby, czasem jako krem, czasem z kawałkami warzyw. Do dyni dodaję rozmaite warzywa, w zależności od tego na co mam ochotę i zawartości lodówki. Czasem jest to po prostu dynia, ziemniaki, cebula, marchew, por i czosnek, czasem dodaję ciecierzycę albo czerwoną soczewicę, czasem słodkie ziemniaki albo szpinak bądź jarmuż. Niekiedy zupa jest dość słodka, doprawiam ją wtedy cynamonem i kurkumą, a czasem ostra. Wtedy używam więcej czosnku, pieprzu czy imbiru.
Pieczone ziemniaki to danie zdradliwe;-) Mogę jeść aż do bólu brzucha. Uwielbiam. Często używam słodkich ziemniaków – batatów i pochrzynu, a także marchewki, pasternak czy brukselkę.
Proste w przygotowaniu. W skrócie warzywa obieramy, kroimy w grube plastry, posypujemy solą i ziołami, polewamy oliwą albo kładziemy kawałeczki masła i do piekarnika na 220 stopni. Jeśli pieczemy brukselkę, warto ją upiec w osobnym naczyniu, przykrytą folią. Pozostałe warzywa piekę nieprzykryte.
Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy szpinak
Następnie zalewamy „ciastem”. U mnie masa bezglutenowa: 4 jajka, mąka z brązowego ryżu, mleczko roślinne, proszek do pieczenia.
Wcinamy. Pycha. Można oczywiście użyć zwykłej mąki.
Można oczywiście nie dodawać warzyw i podać na słodko z dżemem, agawą, miodem czy czekoladą.
Wpraszam się na te sałatki:-)
Zapraszam 🙂