Obiecane przepisy

Brownie

Brownie zrobiłam według przepisu znalezionego na stronie http://www.mojewypieki.com (Cream-cheese brownie)

Zamiast mąki pszennej użyłam mąki z brązowego ryżu. Musiałam dać więcej niż w podane zostało w przepisie. Ominęłam również serek biały.

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady (użyłam półsłodkiej)
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru (użyłam 100g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki pszennej (użyłam ryżowej w większej ilości, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
  • szczypta soli (pominęłam)
  • 200 g serka kremowego Philadelphia (pominęłam)

W garnuszku roztopiłam masło z czekoladą. W międzyczasie ubiłam jajka z cukrem i wanilią, a kiedy masa czekoladowa przestygła, dodałam do masy jajecznej. Następnie dodałam mąkę ryżową.
Piekłam w 180 stopniach około 20 minut (sprawdziłam drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).

Ciasteczka migdałowe

  • Około 1 szklanki zmielonych migdałów (tak jest w przepisie, ja na ogół odmierzam szklankę migdałów i potem je mielę)
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (u mnie żurawina). Można dodać rodzynki, morele, czekoladę, co nam przyjdzie do głowy.
  • Można dodać 1 łyżeczkę cynamonu, trochę kardamonu (tak zrobiłam)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Szczypta soli (pominęłam)

Wymieszać suche składniki, dodać jajko i przestudzone masło. Piec na papierze do pieczenia  przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasteczka są gotowe, kiedy ich brzegi lekko się przyrumienią.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s