Brownie
Brownie zrobiłam według przepisu znalezionego na stronie http://www.mojewypieki.com (Cream-cheese brownie)
Zamiast mąki pszennej użyłam mąki z brązowego ryżu. Musiałam dać więcej niż w podane zostało w przepisie. Ominęłam również serek biały.
Składniki:
- 125 g gorzkiej czekolady (użyłam półsłodkiej)
- 125 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g drobnego cukru (użyłam 100g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75 g mąki pszennej (użyłam ryżowej w większej ilości, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
- szczypta soli (pominęłam)
- 200 g serka kremowego Philadelphia (pominęłam)
W garnuszku roztopiłam masło z czekoladą. W międzyczasie ubiłam jajka z cukrem i wanilią, a kiedy masa czekoladowa przestygła, dodałam do masy jajecznej. Następnie dodałam mąkę ryżową.
Piekłam w 180 stopniach około 20 minut (sprawdziłam drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
Ciasteczka migdałowe
- Około 1 szklanki zmielonych migdałów (tak jest w przepisie, ja na ogół odmierzam szklankę migdałów i potem je mielę)
- 50 gram roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki suszonych owoców (u mnie żurawina). Można dodać rodzynki, morele, czekoladę, co nam przyjdzie do głowy.
- Można dodać 1 łyżeczkę cynamonu, trochę kardamonu (tak zrobiłam)
- 1 łyżeczka wanilii
- Szczypta soli (pominęłam)
Wymieszać suche składniki, dodać jajko i przestudzone masło. Piec na papierze do pieczenia przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasteczka są gotowe, kiedy ich brzegi lekko się przyrumienią.