Bataty – słodkie ziemniaki

Rękodzieło wypełnia mój czas. W głowie buzuje mi od pomysłów. Czasem jednak trzeba skupić się na czymś innym, np. gotowaniu i własnym zdrowiu.

Dzisiaj będzie o batatach, słodkich ziemniakach. Roślina cudowna, Bulwy są pełne słodyczy i wspaniale sprawdzają się jako jeden z pierwszych posiłków dla maluszków. Bataty można przyrządzić na różne sposoby. Można je podawać w zupach, sałatkach, ciastach, czy jako samodzielne danie. Pieczone, gotowane. W każdej postaci są pyszne.

Są również bardzo zdrowe. Regularne spożywanie redukuje ryzyko udaru, chorób serca czy nowotworów. Mają dużo błonnika – przeciwdziałają zaparciom. Bogate w przeciwutleniacze, beta karoten, potas i witaminę E. Witamina E jako rozpuszczalna w tłuszczach występuje głównie w produktach bogatych w tłuszcze jak oleje, orzechy i awokado. Jedząc słodkie ziemniaki przyjmujemy pełnowartościową witaminę E bez dobrodziejstwa inwentarza 🙂

Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, są więc szczególnie polecane chorym na cukrzycę.

Uwielbiam słodkie ziemniaki. Na ogół (po obraniu) kroję w plastry. Rozkładam na blasze, posypuję solą, przyprawami. Polewam oliwą albo układam kawałeczki masła. Zapiekam. Trzeba je co jakiś czas mieszać,

Dzisiaj przygotowałam placki.

  1. 1 kg startych na drobnej tarce batatów
  2. Średnia cebula drobno posiekana
  3. 2 rozbełtane jajka (użyłam 4)
  4. 1/4 szklanki mąki (użyłam ryżowej, nieco większą ilość – stąd też 4 jajka)
  5. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam 1/2)
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki cynamonu
  8. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać oliwą. Łyżką nakładać surowe ciasto, spłaszczyć, aby powstały placki. Piec w 200C przez 25 minut. Po tym czasie odwrócić placki na drugą stronę i piec dodatkowe 10 minut.

Smacznego
image

 

Advertisements

5 thoughts on “Bataty – słodkie ziemniaki

  1. Witaj
    Bardzo nam smakowały, próbowaliśmy z jogurtem, serkiem ziarnistym i solą. Zdecydowanie najlepiej pasowały nam z serkiem, chociaż oczywiście można je jeść bez dodatków. Plusem jest też to, że nie były tak tłuste jak zwykłe placki ziemniaczane. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s