Wtorek; ciasteczka

Weekend bardzo szybko minął. Za szybko. Nadszedł pracowity poniedziałek  a potem wtorek. Uwijam się jak mróweczka, ale i tak rezultaty są dość marne.

Po czym poznać mamę

Źródło: Facebook

Zrobiłam sobie dwa dni przerwy od kartek i zaczęłam szyć filcowe ozdoby na choinkę 🙂 Ciekawa odmiana i fajna zabawa. Na razie jest sześć sztuk, planuję zrobić więcej. Póki co muszę się wyspać, bo jutro o 7.45 mam konferencję ze szkolną nauczycielką A. potem kolejne z nauczycielem D. i na koniec z nauczycielką J. 90 minut – podczas których muszę się skupić i przestać ziewać. Oznacza to zerwanie moich bachorzątek o 6 rano. Z żalem więc odkładam filc do jutra.

W sobotę zrobiłam ciasteczka z masłem orzechowym. Bardzo nam smakowały (o dziwo, bo nie jestem fanką masła orzechowego).

Może i Wam posmakują? 🙂

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

IMG_20131019_173141

  1. 1/4 szklanki masła (ok. 55 g. albo ok. 4 łyżek masła)
  2. 1 1/4 łyżeczki sody (użyłam proszku do pieczenia)
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 3/4 szklanki brązowego cukru (generalnie użyłam mniej cukru)
  5. 3 szklanki płatków owsianych
  6. 170 g pokruszonej czekolady albo czipsów czekoladowych
  7. 2 jajka
  8. 1/2 szklanki pestek słonecznika albo pokruszonych orzechów włoskich (pominęłam, dodałam żurawinę)
  9. 1 łyżeczka wanilli
  10. 1 szklanka masła z orzechów ziemnych

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszać cukier, masło i ubijać aż powstanie kremowa masa. Dodać jajka, wanilię, sodę i zmiksować. Dodać płatki owsiane, orzechy i czekoladę. Wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym papierem o pieczenia. Łyżką nakładać ciasteczka i spłaszczać. Piec 10-12 minut aż krawędzie ciasteczek lekko zbrązowieją.

Moja masa była bardzo kleista. Lekko zmoczonymi dłońmi formowałam kulki i spłaszczałam po ułożeniu na blasze. Ciasteczka najlepsze są przez pierwsze dwa dni, na trzeci robią się dość twarde.

Użyłam certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych.

Generalnie polecam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s